Полезно

Намерете полезна информация за вашето психично здраве.

Сълза

Майката прошепна: „Сълзата е небесно творение от дома на боговете“.

В стаята настъпи тишина. Синът беше навел надолу глава, сякаш искаше да пробие дупка в земята и извади оттам изгубеното от него. Появилата се сълза в неговите очи се забърза по лицето му и гравира пътя на промяната – дълбоките бразди образуваха белези и издълбаваха силно горещата и настръхнала кожа, като променяха вида й и тя започваше да изглежда по-страшна, груба и състарена. Самият той в този отрязък от време не беше Тук, а Там – при нея, при загубата, при мечтата, при образа, при изчезналата любов, при не-себе си, но в част-от-себе си и се превръщаше в Сизиф. Несъзнателно се опитваше да се откъсне и отдели от тази си част и затова му служеше сълзата.

Докато пътуваше надолу, сълзата усети пулсациите и леките потрепвания по пътя си; чувстваше с цялото си прозрачно, но пълно тяло, вибрациите, които я караха да се забързва и за момент като че ли да стои на едно място, след което стремително набираше скорост надолу, докато не опираше в нова планина и пак забавяше своя ход. На пръв поглед прозрачна до празнота, но тя носеше в своята тежка торба загубилото се вече време между тях двамата – зачервените бузи в миналото от любовта – и търкаше себе си в своя създател, за да остави за последно спомен от тази лава от чувства; тя беше чувствата – влажна, но и суха. Минавайки още по-надолу сълзата се сблъска с една голяма пещера, която хлипаше и беше зейнала сякаш е част от поредния кошмар, сънуван в студена и празна спалня. Сълзата се стресна и ужаси от вида на този виещ и гладен клетник. Тя разбираше, но не искаше да приеме, че си отива и оставя отпечатък върху земята, напоявайки я за сбогом със своя сок.

В следващия момент пътят й взе да свършва и се оказа пред огромна пропаст, от която нямаше връщане назад. Колкото и да искаше да се задържи не й стигаха силите; опитваше се да се закрепи, но не успяваше и с времето ставаше все по-малка и немощна, заприличваща на старец в заника на дните си. Тя осъзна своята участ и се отпусна и политна надолу. Движението я разсъбличаше и дялкаше, изтънявайки нежната й кожа и тя безропотно се прощаваше с част от себе си във въздуха, променяйки формата и теглото си – нейният аромат се разпръсна в атмосферата и полетя в един бяг, носен от вятъра.

В това време главата й вече се беше почти долепила до земята и очакваше сблъсъка, при който нейната плът щеше да се раздроби и изгуби завинаги своята цялостност.

При допира със земята сълзата извика тихо „Ох“, след което телесните й части се разбиха на малки парчета и полетяха в различни посоки. Тя вече не беше същата. Пътят я беше променил, но знаеше, че за да се събере отново в цялостност трябва преди това се раздроби и разпръсне.

Сълзата умря.

Нямаше сълзи за нея.

Остана споменът от сълзата.

Автор: Радослав Иванов
Tears Painting by Laurence Amato

 

6 Comments

 • София Гоцева

  Дълбоко! Истинско и искрено! И вярно!
  Брилянтно описание на промяната във всеки от нас във всеки момент!
  Респект!

 • София Гоцева

  Искрено и истинско! Брилянтно описание на промяната, катарзиса, трансформацията…във всеки от нас…във всеки момент!
  Респект!

 • МАРИЯ ДРАМОВА

  КАКВО ДА КАЖА? АКО ЗАПОЧНА ДА ГОВОРЯ, МОИТЕ СЪЛЗИ ЩЕ ТРЪГНАТ И НЯМА ДА НАПРАВЯТ ПЪТЕЧКИ ПО ЛИЦЕТО МИ, А ЩЕ РУКНАТ ЦЕЛИ РЕКИ…..ТЕЗИ СЪЛЗИ, КОИТО ВСЕКИ ЧОВЕК ИМА И СЪВСЕМ БЕЗ СРАМ ТРЯБВА ДА ГИ ПУСКА НА СВОБОДА, ЗАЩОТО ТОЧНО ТОГАВА С РАЗБИВАНЕТО ИМ НА МАЛКИ ЧАСТИЦИ, ВСИЧКИ НИЕ СЕ ОСВОБОЖДАВАМЕ ОТ НАПРЕЖЕНИЕТО ОТ ЖИВОТА, ОТ ЕЖЕДНЕВИЕТО, РАЗТОВАРВАМЕ ПСИХИКАТА СИ, ЗА ДА НАСТЪПИ УСПОКОЕНИЕТО, КОЕТО ЧОВЕК В МНОГО МОМЕНТИ НА ЖИВОТА СИ ИМА НУЖДА ОТ ТЯХ!!! ЗА МЕН ТОВА НЕ СА СЪЛЗИ, ЗА ДА СЕ ПРЕОТКРИЯ, НЕ СА СЪЛЗИ, ЗА ДА СЕ ЗАГУБЯ, ТОВА НЕ СА СЪЛЗИТЕ, КОИТО ЩЕ МИ СГЛОБЯТ ПЪТЯ МИ, ЗАЩОТО АЗ ПРЕДИ ДА РАЗБЕРА СЪЩНОСТТА, СИЛАТА НА ТАЗИ МЪНИЧКА СЪЛЗИЧКА, АЗ БИЛА НА МОЯ ПЪТ, МАКАР ОБРАСЪЛ С МНОГО ТРЪНИ, КОИТО СА МЕ ОДИРАЛИ И БОЛКАТА, КОЯТО СА МИ НАНАСЯЛИ, НЯМА ДА Я ЗАБРАВЯ!!! АЗ СЪМ ИЗРАСТВАЛА ЗАДОВОЛЕНА ОТ ВСИЧКО ОТ РОДИТЕЛИТЕ МИ И ТОГАВА СЪЛЗИТЕ НЕ СА МИ БИЛИ НУЖНИ!!!! ТОГАВА НЕ СЪМ ПЛАКАЛА, ЗАЩОТО СЪМ СИ ПАЗИЛА СЪЛЗИЧКИТЕ ЗА МНОГО ПО-СЕРИОЗНИ МОМЕНТИ В ЖИВОТА СИ, ТОГАВА КОГАТО Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ ИЗПРАВЯ И ДА ТРЪГНА ОТНОВО ПО МОЯ СИ ПЪТ!!! И ЗАЩО ЛИ, ЗАЩОТО ПРЕДИ ДА СЕ ИЗПРАВЯ, ТОГАВА КОГАТО СЪМ ПАДНАЛА НА ЗЕМЯТА, МОИТЕ СЪЛЗИ СА СЕ СТИЧАЛИ НЕ ОТ БОЛКА, НЕ ОТ ПРИЩЯВКА, А ОТ ЖЕЛАНИЕТО ДА УСПОКОЯ ДУШАТА СИ, СЪРЦЕТО СИ, СТРАХА СИ, ДА ВЪЗВЪРНА ОНОВА РАВНОВЕСИЕ НА ХАРАКТЕРА МИ, КОЕТО МИ Е БИЛО В ПОМОЩ НА СЛЕДВАЩИЯ ЕТАП НА ИЗРАСТВАНЕТО МИ, НА ОЛИЦЕТВОРЕНИЕТО, ЧЕ СЪМ ЧОВЕК, ЧЕ ВСИЧКО, КОЕТО МИ ПРЕДСТОИ, ТРЯБВА ДА БЪДЕ В УНИСОН НЕ САМО С МОИТЕ БЛИЗКИ, РОДНИНИ, ПРИЯТЕЛИ, А СЪС ВСИЧКИ СЪЩЕСТВА, КОИТО НАРИЧАМЕ …..Ч О В Е Ц И !!!! ЗА МЕН ТОВА Е НАЙ-ВАЖНОТО В ЖИВОТА МИ!!! А КОЙ ЩЕ МЕ ОЦЕНИ, КОЙ ЩЕ МИ ПОВЯРВА………ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е МОЙ…….ПРОБЛЕМ!!! ВСИЧКИ ВИЕ НЕКА ДА СТЕ МНОГО ЗДРАВИ, ПРЕДИ ВСИЧКО ДА ИМАТЕ ЗДРАВЕ, ЗАЩОТО БЕЗ НЕГО, НЕ МОЖЕТЕ ДОРИ И ЕДНА СЪЛЗИЦА ДА ПРОЛЕЕТЕ, НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ НАСЛАДИТЕ НА СИЛАТА НА ЕДНА ТАКАВА МЪНИЧКА, ПРЕКРАСНА И УНИКАЛНА СЪЛЗИЦА, КОЯТО ИГРАЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА РОЛЯ В ЖИВОТА ВИ!!!!! ЧОВЕЦИ, ЗА МЕН ТОВА Е НАЙ-ВАЖНОТО В ЖИВОТА МИ!!! А ЗА ВАШИЯ ЖИВОТ САМО ВИЕ МОЖЕТЕ ДА РЕШАВАТЕ КАК ДА СИ ГО ЖИВЕЕТЕ И КОЕ Е НАЙ-ВАЖНОТО ЗА ВАС!!!!!

 • МАРИЯ ДРАМОВА

  НАПРАВО МЕ РАЗПЛАКАХТЕ!!!!!!! КАК МОЖЕ АЗ ДА СЕ ПОСТАРАЯ ДА НАПИША ТОВА, КОЕТО ЧУВСТВАМ ЗА СЕБЕ СИ, БЕЗ ДА ЗАСЯГАМ АБСОЛЮТНО НИКОЙ С НИЩО, ВИЕ ДА МИ ИЗТРИЕТЕ ПУБЛИКАЦИЯТА!!!!!!! И ЗАЩО???? МНОГО ДЪЛГА ЛИ БЕШЕ, КАКВО ИМАШЕ!!! ТОВА БЯХ НАПИСАЛА И НА СТЕНАТА НА ПУБЛИКУВАЩИЯ Й? САМО ЧЕ ИСКАХ И ТУК ДА Я ПУБЛИКУВАМ!!!!!!! НЕ РАЗБИРАМ И ПО-ДОБРЕ, ЗАЩОТО ЩЕ СЕ РАЗОЧАРОВАМ ОЩЕ ПОВЕЧЕ!!!!!!!!!!!!!!!! ЖИВИ И ЗДРАВИ ДА СТЕ! БЛАГОДАРЯ ВИ, ЧЕ ДНЕС МИ ПОМОГНАХТЕ ДА ПРОЛЕЯ МНОГО СЪЛЗИЧКИ, ЗА КОИТО СТАВАШЕ ВЪПРОС В ПУБЛИКАЦИЯТА МИ!!!!!

 • МАРИЯ ДРАМОВА

  ЛЕЛЕЛЕЛЕЕЕЕЕ, БЛАГОДАРЯ ВИ!!!!! МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ! СЕГА ПАК СИ ВИДЯХ ПУБЛИКАЦИЯТА И ВСЕ СИ МИСЛЯ, ЧЕ НАИСТИНА СТЕ МЕ РАЗБРАЛИ ЗАЩО СЪМ ДАЛА СВОБОДА НА ЧУВСТВАТА МИ!!!!!!!!!!!!!!! БЛАГОДАРЯ ВИ ОЩЕ ВЕДНЪЖ!!!!!!

 • Мануела Гва

  Изключително нежно, същевременно тъжно и тежко. Значение на силата на емоционалната връзка и как тя не се разпокъсва макар време и обстоятелства.
  Различен начин на описание на сложните човешки чувства. Художествено и каращо те да се замислиш за значението на една сълза и какво се откъсва от теб чрез нея

 • Напишете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Смачканият лист

  Навън времето беше дружелюбно …

  Здравец и синчец

  Те се носеха върху килима …