Полезно

Намерете полезна информация за вашето психично здраве.

Психологическа криза вследствие пандемията Коронавирус

Дами и господа,

ние се намираме в пандемична обстановка, причинена от коронавирус, която оказва своето негативно влияние и върху психологичното ни функциониране. Като аналитичен психотерапевт и клиничен психолог ми се иска да обърна внимание на това, че някои от нас могат да се намират в състояние на психологическа криза, заради епидемията от коронавирус. Използвайки ресурсите на https://www.verywellmind.com/what-is-a-crisis-2795061 ще ви запозная с аспекти на психологическата криза.

От гледна точка на психичното здраве кризата не се отнася непременно до травматична ситуация или събитие, а до реакция на човек към събитие. Един човек може да бъде дълбоко засегнат от събитието, докато друг страда малко или няма признаци на влошено психологично състояние. Китайската дума за криза представя отлично описание на компонентите на криза. Думата криза на китайски език се формира от опасност и възможност.

Кризата представлява пречка, травма или заплаха, но също така предлага възможност за израстване или влошаване.

„Хората са в състояние на криза,

когато се сблъскат с пречка за важни житейски цели – и пречка, която за известно време

е непреодолима чрез използването на обичайни методи за решаване на проблеми.“

(Caplan, 1961)

 

„… Разстройство на равновесието при провал на традиционния подход за решаване на проблеми,

което води до дезорганизация, безнадеждност, тъга, объркване и паника.“

(Lillibridge and Klukken, 1978)

 

Признаци на психологическа криза:

  • драматични промени в навиците за сън – например трудно заспиване вследствие на невъзможност за излизане от темата за коронавируса; често събуждане; кошмари; стряскане по време на сън и други.
  • внезапни промени в настроението.
  • оттегляне от нормални дейности.
  • намалени способности на работа и/или в училище.
  • промени в теглото.

Какво да правите по време на психологическа криза, ако сте в нея?

  • съсредоточете се върху това, което е важно в момента – тук се намира вашият приоритет.
  • важно е да намерите помощ. Можете да се облегнете на приятели, семейство, близки и да потърсите професионална помощ от специалист по психично здраве, който може да ви помогне.
  • грижете се за себе си. Потърсете начини да намалите стреса, напрежението или паниката от коронавируса, защото те могат да доведат до психични заболявания.

 

Пазете себе си, защото така пазите и другите!

 

Радослав Иванов /аналитичен психотерапевт и клиничен психолог/

0878 66 15 36

 

2 Comments

  • IVELIN YOV

    Супер е !

  • Ралица Хараланова

    От втори до пети признак на психологическа криза прогресираха и са налице при мен / а съм медицинска сестра / – лутане около това толкова ли е вярно или не толкова, разбирай застрашаващо или не толкова ; почти нищо в ежедневието ми и по принцип живота не е нужно значи ; изморяване от прекомерно внимание по време на работа ; с 5 кг отслабнах за месец време – никакъв апетит, нямам сили и да си приготвя каквото и да е , пък и не само на мен … Почти постоянно бърша дръжките на вратите у дома със спирт, пуша много, нямам сили за разни дийности у дома, често полягвам – гледам пък и сина ми да не вижда всичко това / той пък не излиза от стаята си , да се опасявам ли за него пък как му се отразява цялата ситуация , въобще май нямам сили да помагам на когото и да било , като виждам аз каква развалина станах / … Усетих, че такъв голям уплах от неяснотите около ситуацията ме обезсили почти изцяло, чувствам безсилие огромно и безнадеждно, сломена съм от невъзможност да преценя нещата – и на работното ми място и у дома… Напоследък установих, че ме е страх дори да излизам до магазина, а уж щях да си уговарям час при психолог / предпочита по възможност среща на живо / , пък и скайп с камера нямам … Не знам даже и точно кое / какво би ме направило малко по защитена / от НЕЩОТО / , за да застана „?там?“ и да се опитам да доживея евентуално „?СЛЕД ТОВА?! “ ……Чувствам се победена от това „НЕЩО“, то е като едно назидание, като едно наказание, като че ли много съм се възгордяла за нещо досега и ето на “ давай сега да те видя“ – абсолютно ме тръшна тази ситуация на балони – хем падаш, хем не знаеш как иииииииии …….поизморих се като че ли, пък и кой знае дали ще намеря сили да осъществим контакт, а пък съм така изплашена, загубена някъде и къде да се скрия, какво и трябва ли въобще да правя нещо и какво , как пък и да призная и обясня какво чувствам на близките си, а като че лии губя сили и разсъдък / кой ще ми повярва / …….

  • Напишете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Смачканият лист

    Навън времето беше дружелюбно …

    Здравец и синчец

    Те се носеха върху килима …