Полезно

Намерете полезна информация за вашето психично здраве.

Влияние на лишаването от сън върху паметта

Изследователи от университетите в Грьонинген (Холандия) и Пенсилвания са открили парче в пъзела как лишаването от сън влияе негативно върху паметта.

За първи път, едно изследване при мишки, показва, че пет часа лишаване от сън води до загуба на връзката между невроните в хипокампуса, област от мозъка свързана с ученето и паметта.

Предполага се, че промените в свързването между синапсите – структури, които позволяват да преминават сигнали между невроните – може да повлияе на паметта. С цел да продължат проучването, изследователите изпитват влиянието на кратки периоди на лишаване от сън върху структурата на дендритите, разширения на нервните клетки, по които импулсите се получават от други синаптични клетки в мозъка на мишката. Техните анализи показват, че лишаването от сън значително намалява дължината и гъстотата на бодлите на дендритите, принадлежащи към невроните в областта СА1 на хипокампуса.

Те повторят експеримента с лишаване от сън, но оставят мишките да спят необезпокоявани в продължение на три часа след това. Този период е избран на базата на предишната работа на учените, която показва, че три часа са достатъчни, за да се възстанови дефицита, причинен от липсата на сън. Ефектите от пет часа лишаване от сън при мишките са обратими, така че техните дендритни структури са подобни на тези, наблюдавани при мишките, които са спали.

Изводът от изследването е, че след няколко часа сън, невронните връзки се възстановяват, когато се компенсира тази сънна депривация. Това става благодарение на функциите на мозъка.

Статията е по материал от eLife

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Смачканият лист

Навън времето беше дружелюбно …

Здравец и синчец

Те се носеха върху килима …